Dobrý večer, dnes je čtvrtek 1. června, svátek má  Laura, zítra Jarmil

Gurmánská restaurace s dlouhou tradicí

TRITON Restaurant v suterénu hotelu Adria na Václavském náměstí byl již v roce 1912 budován jako umělecký gastronomický klub, mj. Voskovce s Werichem a Vlasty Buriana. Restaurace v krápníkové jeskyni v sobě harmonicky slučuje jedinečnou atmosféru danou unikátním interiérem s více než stoletou historií a moderní vysokou gastronomii ve směru Art.

Tváře restaurace

Neoddělitelnou součástí celého týmu TRITON Restaurantu jsou šéfkuchař Tomáš Kohút, vedoucí restaurace Josef Liška a vrchní sommeliér Karel Sadke.

Tomáš Kohút
Šéfkuchař

Tomáš Kohút

Tomášova babička byla taková slovenská Magdalena Dobromila Rettigová. Vždy uměla jídlo perfektně dochutit a vykouzlit s ním úsměv na tváři celé rodině. Právě ona naučila Tomáše jak spojit dobré jídlo s emocí a vyvolat tak v člověku nepopsatelný gastronomický zážitek a inspirovala ho k tomu, aby se stal kuchařem. Poté, co Tomáš oběhl celé Slovensko, se rozhodl sbírat zkušenosti v pražském Alcron oceněném hvězdou Michelin. Tomáš Kohút absolvoval množství stáží, nejen doma, ale i v cizině, kde zjistil, že základem dobrého jídla je myšlenka, kterou do jídla zakomponujete.

Josef Liška
Vedoucí restaurace

Josef Liška

“Na prvním místě je pro mě spokojený host.”

Josef Liška - pokračovatel číšnické dynastie „Liškovců“ o své práci říká: „ V Triton Restaurantu pracuji už 20 let a starám se o něj jako o svou druhou rodinu. Dávám si se svým týmem záležet na tom, abyste si od nás vždy odnesli jedinečný zážitek ze skvělé gastronomie a pohodové atmosféry. Pocit, že jsme pro Vás udělali mnohem víc, než je obvyklé.“

Karel Sadke
Vrchní sommeliér

Karel Sadke

“Život je příliš krátký na to, abychom pili špatná vína.”

Karel Sadke se stará o interiérovou vinotéku s více než stovkou vinných titulů z celého světa a vybírá pro Vás nejlepší světová vína i objevuje poklady malých českých vinařství. Nechte se inspirovat naší vinotékou, doporučíme Vám to nejlepší víno k Vašemu pokrmu. Ochutnejte i exkluzivní víno z vinařství Salabka, vytvořené exkluzivně jen pro naše hosty.

Milan Červenka
Sous Chef

Milan Červenka

Sous Chef Milan Červenka jako malý hodně tíhnul ke sportu a nebylo pro něj lehké se rozhodnout, jakou cestou půjde. Po nástupu na střední školu přišlo velké procitnutí a gastronomie mu ukázala nový směr. Po úspěšném absolvování studia, Milan působil v pětihvězdičkových hotelích v Praze a Michelinské restauraci Alcron. V  TRITON Restaurantu uplatňuje dosavadní zkušenosti tak, aby naše hosté prožili nevšední zážitek a rádi se do restaurace vraceli.

Karolina Brádlová
Chef de partie

Karolina Brádlová

Chef de partie Karolina Brádlová vyrůstala v rodině, kde láska k vaření a dobrému jídlu se předávala z generace na generaci. Například, dědeček ji bral na bourání masa a zabijačky, zatímco obě babičky excelovaly v kuchyni. To všechno inspirovalo Karolinu pokračovat v jejich stopách a rozvíjet se jako kuchařka. Po úspěšném ukončení střední školy v Rakovníku, Karolina začala jezdit na gastrovýlety do Itálie, kam se ráda vrací pro načerpání nové inspirace, znalostí a dovedností, které se dají uplatnit v přípravě kulinářských skvostů v TRITON Restaurantu.

Marc Le Breton
Chef de patisserie

Marc Le Breton

Chef de patisserie Marc Le Breton se narodil v Bretagne, Francie. Do ČR se přestěhoval v roce 2007 a po několika letech praxe v pekárnách a cukrárnách se v roce 2020 rozhodl přidat do týmu Triton Restaurant. Marc se inspiruje francouzskými a českými tradicemi, chutěmi a surovinami, aby vytvořil dokonalou harmonii na talíři.




Historie a osobnosti

Historie vzniku měšťanského domu na Václavském náměstí v Praze, v němž se nachází současná restaurace Triton, datujeme koncem 14. století.

"Na prvním místě je pro mě spokojený host.“
Josef Liška

• 1911 • V roce 1911 dům „U modré botky“ koupil hoteliér Emil Ročák, který provedl zásadní přestavbu domu pro účely hotelové a restaurační. Při přestavbě byl vybudován v suterénu sál restaurace, který obsahoval mezipatro s galerií včetně jeviště pro kabaretní a jiné zábavné produkce.

• 1912 • Byla zkolaudována celá budova hotelu s krápníkovou jeskyní v suterénu.

• 1918 • V prosinci r. 1918 dům koupila Městská spořitelna, která ho 24. 10. 1919 prodala Františku Tichému, jenž kromě aktivit hoteliéra a majitele domu čp. 784 byl též zakladatelem české kinematografie a od roku 1918 i jejím předsedou.

• 1920 • 3. září 1920 v suterénním sálku krápníkové jeskyně již v tehdejším hotelu Adria, zahájilo provoz divadlo/kabaret REVOLUČNÍ SCÉNA – vystupovali tu vedle provozovatele divadla Emila Artura Longena (umělec z anarchistického okruhu Haškova a Gellnerova) i Ferenc Futurista, Vlasta Burian, Rudolf Jílovský, Karel Noll, Eman Fiala a další.

• 1925 • Nejslavnější doba tohoto prostoru byla, když si tu počátkem září 1925 otevřel Vlasta Burian vlastní DIVADLO VLASTY BURIANA - tenkrát nejúspěšnější divadelní scéna meziválečné kultury. Od samého počátku se tu setkávaly významné osobnosti českého politického a kulturního života jako Jaroslav Marvan, Jindřích Plachta, E.E. Kisch, Saša Rašilov, Hugo Haas a další… V prostorách krápníkové jeskyně restaurace Triton působil Vlasta Burian do léta 1928, kdy divadelní scéna změnila své působiště. Z Václavského náměstí 26 se kvůli rostoucí popularitě, a z toho plynoucí stísněnost prostoru, přestěhovalo Burianovo divadlo do Švandova divadla na Smíchově.

Zajímavé je, že král českých komiků Vlasta Burian vlastně nikdy ve filmech ani moc nejedl, jen výjimečně, když to bylo důležité pro příběh. Svou „nej“ labužnickou éru prožíval, když si najal jednoho z nejlepších tehdejších českých kuchařů, mistra Jaromíra Trejbala. Na současném jídelním lístku restaurace Triton je jedno oblíbené jídlo Vlasty Buriana - od osobního šéfkuchaře Jaromíra Trejbala zařazeno.

• 1927 • V další přestavbě roku 1927 byl sál označen jako BURIANOVO DIVADLO. Sál byl upravován, a to včetně průčelí, na biograf HOLLYWOOD, který byl užíván do roku 1930. V roce 1940 bylo vydáno potvrzení Státního památkového úřadu, že dům čp. 784 je pod památkovou ochranou, a roku 1951 byla na dům uvalena národní správa a vstupní hala byla změněna na provozovnu družstva Mechanika. V roce 1974 byly suterénní prostory přední budovy adaptovány na vysokoškolský klub Adria.

• 1929 • Slavná éra krápníkové jeskyně pokračovala působením OSVOBOZENÉHO DIVADLA, kdy prostory používali mezi roky 1928 a 1929 i Voskovec s Werichem, když ještě neměli vlastní scénu teprve si stavěli divadlo ABC. Z tohoto období jsme objevili dochované pozvánky na PREMIÉRY představení “Král Ubu” (14.11.1928), “Smoking Revue” (8.5.1928) nebo denní veselohru “…si pořádně zařádit”…

• 1991 • Po restituci a navrácení objektu rodině v roce 1991 vznikla společnost ADRIA-NEPTUN a byly vypracovány plány pro komplexní rekonstrukci.

• 2012 • TRITON Restaurant oslavil 100 leté výročí – vydali jsme knihu “S Trojzubcem u 100lu”

• 2022 • Současná historie TRITON Restaurantu se píše ve znamení kulinářského pokroku. Moderní Art gastronomie šéfkuchaře Tomáše Kohúta a více než stoleté tradice genia loci skrytého unikátu dává dohromady neuvěřitelný zážitek, na který jen tak nezapomenete.

Interiér restaurace Triton Vám krom lahodných pokrmů nabízí i netradiční setkání s dávnou mytologií...

Josef Liška



Interiér

Interiér restaurace Triton je ovlivněn dvěma významnými uměleckými proudy z přelomu 19. a 20. století. Symbolismus, který navazuje na romantismus, se pomocí symbolů či znaků snaží odkrýt tajemství ukryté v nitru věci.

V prostoru restaurace Triton máte možnost nalézt výjevy a symboliku nejen z řecké, ale i římské a egyptské mytologie. Každý detail má svůj skrytý význam, a to i v orientaci podle světových stran. Východní strana, vstup do restaurace, pomocí symbolů prezentuje úsvit, tedy počátek, pozitivní vlastnosti a vnitřní čistotu. Naopak na západní straně najdeme symboly noci, negativních vlastností či završení. Ústředním tématem je antická tragédie o Orfeovi a jeho ženě Eurydice. Dekorace restaurace představuje Hádovu podsvětní říši mrtvých. Máme možnost vidět nejen Orfea s lyrou, Eurydiku, Pýthii, Charona, ale i Háda, zde nazývaného po římském způsobu Plutonem.

Trítón, po kterém je restaurace pojmenována, je synem Poseidóna, boha moře, a Amfitríty, bohyně moře. Je napůl člověkem a napůl rybou. Stejně jako jeho otec Poseidón i on nosil trojzubec. Jeho hlavním znakem však byla lastura, pomocí které klidnil nebo naopak čeřil vody.

ORFEUS byl bájný umělec, obdivovaný pro krásný zpěv a líbezné tóny, jež vycházely z jeho lyry. Jednoho dne se zamiloval do krásné najády (vodní víly) Eurydiky a oženil se s ní. Když Eurydika zemřela, nešťastný Orfeus sešel do podsvětí, aby ji vrátil opět mezi živé. Jeho hudba byla natolik okouzlující, až se nakonec sám vládce podsvětí Hádes nad Orfeem slitoval. Souhlasil s tím, že mu navrátí zpět jeho ženu, ale pod podmínkou, že se Orfeus při návratu z říše mrtvých nesmí na svoji ženu otočit ani podívat…

Na pokračování příběhu Vás zveme do krápníkové jeskyně…







Firemní večírky, skupiny a oslavy

Plánujete stylový firemní večírek v neokoukaných prostorách přímo v centru Prahy?

Neopakovatelná atmosféra krápníkové jeskyně v centru Prahy na Václavském náměstí, špičková gastronomie, zkušená obsluha, profesionální organizační zajištění.

TRITON Restaurant je ideálním a přitom neotřelým místem pro uspořádání soukromé či obchodní akce pro malou i větší skupinu osob.

Nabízíme k využití celý prostor restaurace nebo samostatný PRIVÁTNÍ SALONEK. Pro pracovní účely, jako například školení, salonek vybavujeme veškerou potřebnou technikou.

Uspořádáme pro Vás bohatý raut nebo sestavíme menu dle Vašich přání a potřeb a zajistíme průběh akce dle Vašich představ.

Pořádáme:

  • Svatební a promoční hostiny
  • Rauty a koktejl party
  • Bohaté hostiny i lehké obědy
  • Narozeninové oslavy
  • Recepce

TRITON Restaurant / kapacita: do 50 účastníků
TRITON Privátní salonek / kapacita: 12-16 účastníků

Restaurace disponuje internetovým připojením, klimatizací a bezbariérovým přístupem.

Zajistíme živou hudbu či ozvučení prostor.

Našim cílem je, abyste si odnesli zážitek z jedinečného prostředí, špičkové gastronomie a kvalitních služeb.

Rádi Vám připravíme předběžnou nabídku a navrhneme možnosti realizace Vaší akce. Obraťte se na nás na tel.: 221 081 230 nebo e-mailem: fbm@adria.cz
(Jakub Pažout, F&B Manager).

Václavské náměstí 26
110 00 Praha 1

Tel.: +420 221 081 218
Fax: +420 221 081 300
E-mail: info@tritonrestaurant.cz
GPS: N50° 4' 58.08" - E14° 25' 31.91"

Otevřeno: St - Ne 17:00 – 23:00

Dotaz







Virtual tour